Onze boerderij

Op Hoeve Rotterdam wordt al meer dan 100 jaar geboerd door de familie Slot en inmiddels is de vierde generatie actief. In onze moderne koeienstal melken wij circa 120 koeien met behulp van twee melkrobots en wordt er gevoerd met een voerrobot, waarvan er inmiddels twee op Texel zijn te vinden. 

Verder hebben we jongvee en wordt er 35 hectare pootaardappelen en 16 hectare suikerbieten geteeld. Als voer voor de koeien telen we 25 hectare mais en is er 35 hectare grasland waar de koeien een groot deel van het jaar kunnen grazen. Bovendien wordt het grasland gekuild als voer voor de koeien. 

Geschiedenis van 'Hoeve rotterdam'.

In 1835 nadat de polder Eierland was verkaveld en de eerste boerderijen waren bebouwd, vond de verkoop hiervan vaak plaats op de veiling van Rotterdam. Hierdoor is de naam ‘Hoeve Rotterdam’ tot stand gekomen.

De Rotterdamse zakenman Casper Vlierboom kocht met enkele kompanen de hoeve Rotterdam en liet er een boerderij met vijf arbeiderswoningen bouwen. Er stond destijds al een woning bij de circa.87 hectare landerijen. Zo kwam Hoeve Rotterdam in 1850 in bezit van J. L. Kikkert.

Aan het begin van de 20ste eeuw verkochten de erfgenamen van enkele boerderijen in Eierland hun bezittingen. Rotterdam werd verkocht in Hotel Texel op de Groeneplaats en kwam voor 22.600 gulden in handen van Jurrien Lammerts uit Kloosterburen die de hoeve in 1909 doorverkocht aan plaatsgenoot Maarten Luytjes en consorten.

Enige tijd later kwam pachter Cornelis Jansz Slot op de boerderij en hij stond in 1920 in de top tien van beste boeren qua inkomen. De nazaten van Slot wonen nog steeds op de boerderij.

Overigens overleefden vele boerderijen de oorlogsdagen van 6 april tot 20 mei 1945 niet. Ook ‘Rotterdam’ werd verwoest en na de oorlog weer opgebouwd. Het fraaie bakhuisje bij de oude boerderij bleef tamelijk ongeschonden en vormt een vreemde tegenstelling met de huidige bebouwing.

Ook Rotterdam ontkwam niet aan een veelvoorkomend fenomeen, namelijk hooibroei. Op 1 oktober 1955 ontstond brand in een schuur vanwege hooibroei. Die werd later weer opgebouwd. Inmiddels is het gemengde bedrijf (vee- en akkerbouw) sinds circa 1980 voorzien van een bewaarplaats voor pootaardappelen en is weer een volgende generatie aangetreden.

Begin 2014 is er een geheel nieuwe geautomatiseerde melkstal gebouwd waar ongeveer 120 koeien gemolken worden. In 2016 is er een nieuwe aardappelloods gebouwd.

Kamperen op onze minicamping

Sinds het voorjaar van 2017 hebben wij een deel van ons terrein ingericht als minicamping. Deze moderne boerderijcamping beschikt over 12 ruime kampeerplaatsen. Verblijft u op onze camping? Dan nodigen we u graag uit om (onder begeleiding) een kijkje in ons bedrijf te nemen. Ontdek hoe de koeien worden gemolken of neem een kijkje bij de kalfjes. Er is van alles te zien en ontdekken op onze boerderij. 

BEKIJK DE CAMPINGPLAATSEN